Vance Pierik

Geboren 1962 in New York, en in de zomer van 1970 vanuit New York met mijn familie naar Baarn verhuist. Al voetballend, slootje springend, en zwemmend in de Bosbad Lage Vuursche leerde ik snel de Nederlandse taal spreken. Al snel werd ik een echte Baarnaar. Na de zomer naar de NBS, en via oude rotten in het vak zoals Juffrouw Muis en Meneer Jansen werd mijn wereld beeld gevormd. Na de Kennedey MAVO heb ik drie jaar aan de CIOS Arnhem gestudeerd.

In 1986 verhuisde ik naar New York, waar ik na enige tijd ging studeren aan de New York University te New York. Via film studenten kwam ik in de toen exploderende African American film wereld terecht. Waar Spike Lee, Matty Rich en Ernest Dickerson hard aan de weg aan het timmeren waren. Ik begon als freelance personal assistant en evolueerde naar art director en scenario schrijver.

In 2002 keerde ik terug naar Nederland en zag dat het hier erg veranderd was. Een splitsing tussen ‘witte en zwarte scholen’ in het onderwijs, en een opruiend politiek klimaat gegijzeld door het Islam debat.

Eenmaal neergestreken in Rotterdam heb ik me ingezet voor het onderwijs. In opdracht van VMBO ROC Zadkine schreef ik de scenario’s voor de educatieve computer game ‘back to your future’. Een interventie programma om vroegtijdige schoolverlaters te herintroduceren in het onderwijs. Momenteel ben ik bezig met het opstarten van een huiswerk begeleidingsprogramma en studie centra in Rotterdam zuid en actief in de lokale politiek van Baarn.

In Baarn wil ik met inspirerende mensen van de LTS en anderen me gaan inzetten voor sport, onderwijs en cultuur, om de sociale cohesie en mogelijkheden binnen Baarn te bevorderen.

Terug